Kerala University Assistant Grade Previous Questions and Answers

(1) BR Ambedkar was elected to the Constituent Assembly from
(a) West Bengal
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Punjab
Ans : West Bengal

(2) Gupta dynasty was famous for
(a) Art and Architecture
(b) Imperialism
(c) Patronage of Literary work
(d) Revenue and land reforms
Ans : Patronage of literary work

(3)The main religious practice of the Vedic Age was
(a) Cow worship
(b) Temple construction
(c) Performance of Yagna
(d) Poligrimage
Ans : Performance of Yagna

(4) The directive principles of the Indian constitution  aim at
(a) Ensuring strengthening of the country’s independence
(b) Ensuring individual liberty
(c) Providing a social and economic base for genuine democracy in the country
(d) The achievement of all these objectives
Ans : C

(5) Which of the following is a mixed fertilizer
(a) CAM
(b) Ammonium Sulphate
(c) Urea
(d) NPK
Ans : NPK

(6) World Environment day is observed on
(a) 5 June
(b) 5 May
(c) 5 July
(d) 10 June
Ans : 5 June

(7) Name of the computer worm that hit the world computers on May 1,2004
(a) Sesser
(b) Repot
(c) Alisa
(d) Waling
Ans : Sesser  

(8) In which William Wordworth’s poem does the much quoted phrase, The child is the father of the man appear
(a) The Daffodils
(b) The Rainbow
(c) The Skylark
(d) The Solitary Reaper
Ans : The Rainbow

(9) Name of the World’s first dedicated education satellite launched by India
(a) Eduinsat
(b) Eduvsinsat
(c) Edusat
(d) EduSAC
Ans : Edusat

(10) Name of the country which will host the World Football Championship in 2010
(a) Australia
(b) South Africa
(c) Brazil
(d) New Zealand
Ans :  South Africa

(11) According to NRS – 2005, only business paper in the list of 10 highest read English newspaper is 
(a) Hindu Business Line
(b) The Economic Times
(c) Financial Express
(d) Business Standard
Ans : The Economic Times

(12) ATM stand for
(a) Automatic Teller Machine
(b) Any Time Machine
(c) Automated Teller Machine
(d) None of the above
Ans : A & C

(13) Name of the Indian brand which has been declared the best brand of Telecommunication in world communication award 2004
(a) VSNL
(b) Airtel
(c) Hutch
(d) Idea
Ans : Airtel

(14) In which year the speed post was launched
(a) 1985
(b) 1986
(c) 1976
(d) 1975
Ans : 1986

(15) How many service presently come under the ambit of service tax
(a) 75
(b) 74
(c) 71
(d) 72
Ans : Wrong options, Correct answer : 80

Part II

You may also like

   Leave a Reply