PSC Objective Questions on Keralam

(1) Vasco da Gama died at Fort Cochin in?

(a) Dec 23, 1524                 (b) Dec 24, 1524

(c) Dec 31, 1528                 (d) Dec 26, 1524

Ans: Dec 24, 1524

 

(2) The career and Legend of Vasco da Gama is a book written by?

(a) Arun Shourie                  (b) Khushwant Sing

(c) Sanjay Subramaniyan      (d) Anil Chawdary

Ans: Sanjay Subramaniyan

 

(3) Malayali Memorial took place in?

(a) 1921       (b) 1931      (c) 1891       (d) None of these

Ans: 1891

 

(4) Moplah Rebellion, Wagon Tragedy took place in?

(a) 1891   (b) 1931   (c) 1936    (d) 1921

Ans: 1921

 

(5) Vaikkom Satyagraha took place in?

(a) 1891     (b) 1924     (c) 1931        (d) 1921

Ans: 1924

 

(6) The Temple Entry Proclamation was issued in?

(a) Chithira Thirunal Balarama Varma

(b) Ayiliam Thirunal

(c) Swathi Thirunal

(d) Moolan Thirunal

Ans: Chithira Thirunal Balarama Varma

 

(7) The only Muslim kingdom in Kerala was?

(a) Kadakkal Kingdom

(b) Arakkal Kigdom

(c) Kilimanoor Kingdom

(d) None of these

Ans: Arakkal Kingdom

 

(8) Who was known as Kerala Lion?

(a) Samoothiri Kozhikode

(b) Marthandavarma

(c) Pazhassi Raja

(d) Veluthampi

Ans: Pazhassi Raja

 

(9) The longest river in Kerala is?

(a) Periyar

(b) Bharatapuzha

(c) Chandragiripuzha

(d) None of these

Ans: Periyar

 

(10) The most industrialised district in Kerala is?

(a) Thrissur

(b) Ernakulam

(c) Kottayam

(d) Alappuzha

Ans: Ernakulam.

You may also like

   Leave a Reply