A unique planet, shape, rotation, revolution, day and night, change of seasons, latitude and longitudes.

1. Name the only planet which has land, air and water? Ans: Earth


2. What is the earth shaped like?
Ans: Geoid (slightly flattened in the extreme north and south)


3. What is the spherical model of the earth called?

Ans: Globe


4. Which imaginary line divides the earth into the Northern Hemisphere and Southern Hemisphere?

Ans: Equator


5. What are the imaginary lines parallel to the equator going east-west direction called?

Ans: Latitude


6. What are the set of lines running from the north pole to south pole called?

Ans: Longitude


7. Which longitude is called the Prime Meridian?

Ans: Greenwich Line


8. How long is Indian Standard Time ahead of Greenwich Time?

Ans: 5 hours and 30 minutes


9. Which longitude is called the International Date Line?

Ans: 180 Degree


10. What are latitudes and longitude together useful for?

Ans: Locating places on the earth


11. In which atmosphere does the Tropic of Cancer lie?

Ans: In the Northern Hemisphere


12. What do we call the movement of the earth around the sun?

Ans: Revolution


13. Which of these causes day and night – rotation or revolution?

Ans: Rotation


14. What is the reason for the day and night not being equal throughout the year?

Ans: Inclination of the earth’s axis


15. Which are the two days in an year when day and night are almost equal?

Ans: Marth 21 and September 23


16. What is the chief reason for the change of seasons?

Ans: Revolution of the Earth


17. Who put forward the theory that the sun is motionless and earth rotated on its axis?

Ans: Copernicus


18. How old is the earth?

Ans: About 3500 million years


19. What is the elliptical path along which the earth moves around the sun called?

Ans: Orbit


20. When it is winter in Europe, what season is it in Australia?

Ans: Summer


21. Which is the longest day in the Northern hemisphere?

Ans: June 21

You may also like

   Leave a Reply