IOB Probationary Officer 2009 – Solved Questions

Indian Overseas Bank Probationary Officer  Solved Questions 2009.

General Awareness

1. As we all know rise of the ‘BRICs’ has left a vast impact on almost all aspects of the global economy. However, which of the following cannot be called as the direct effect(s) of ‘Rise of the BRICs’ on global/other powerful economy/economies ?

1. Countries like China wish to learn more about outsourcing from India.
2. It has made countries to suffer from Sub-prime Crisis.
3. EURO has become a powerful currency and many non-Euro countries are in ‘Swap Agreement’ with various nations.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

2. As per the reports published in the newspapers/journals how much amount the Govt. of India is planning to infuse in Public Sector Banks to make them competitive and strong globally ?
(A) Rs. 10,000 crore
(B) Rs. 15,000 crore
(C) Rs. 20,000 crore
(D) Rs. 25,000 crore
(E) Rs. 30,000 crore

3. What is the maximum stake the Govt. of India has in any public sector bank at present ?
(A) 40%
(B) 49%
(C) 50%
(D) 64%
(E) 74%

4. Which of the following is not a major highlight of the Union Budget 2008-09 ?
1. A target of Rs. 2•80 lakhs crore is fixed for providing credit to agriculture sector.
2. Limit of the Banking Cash Transaction Tax is raised from present 1% to 1•5%.
3. PAN requirement is not mandatory for financial transactions. Other Ids are also acceptable.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3

5. As per the news in major financial newspapers a ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ is launched in Delhi and Haryana States for members of unorganized sectors. Under the scheme each family is likely to get the benefit of Rs.………
(A) 15,000
(B) 20,000
(C) 25,000
(D) 30,000
(E) 50,000

6. As proposed in the Union Budget 2008-09 a ‘Risk Capital Fund’ is set up by the Govt. of India. Who amongst the following will maintain and operate that fund ?
(E) None of these

7. As per the Economic Survey 2007-08 presented in the Lok Sabha in February 2008, what has been the percentage growth in Bank credit ? About—
(A) 10%
(B) 15%
(C) 18%
(D) 21%
(E) 26%

8. As per the budget of the Indian Railways for 2008-09 the operating ratio of the railways has—
(A) Improved only by 0•5%
(B) Decreased by 0•5%
(C) Remained at the same level on which it was in 2007-08
(D) Reached at the level of 81%
(E) Reduced to the level of 63% which was the level of 2000-01

9. The government of India has launched a new scheme for the ‘Girl Child’. What is the name of the scheme ?
(A) Raj Lakshmi
(B) Rani Bitia
(C) Dhan Lakshmi
(D) Aanandita
(E) None of these

10. The President of India recently signed the much-awaited notification for the implementation of the suggestions made by the ‘Delimitation Commission’.
What will be the effect of this notification ?
(A) Parliamentary and Assembly constituencies will be redefined
(B) Candidates from SC/ST categories will get all benefits for another 15 years’ time
(C) The boundaries of the National Capital, New Delhi will be extended further
(D) Operations of the Cooperative Banks and Societies will not be limited to the state of their origin. They will also be like Public Sector Banks
(E) None of these

11. As per the new policy the number of Judges in the Supreme Court would be now—
(A) 21
(B) 25
(C) 26
(D) 30
(E) 31

12. As per the reports published in the newspapers the banks, particularly public sector banks are tying up with various rating agencies for providing a qualitative assessment of the credit needs of the borrowers. Which amongst the following is/are such credit rating agencies in India ?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) 1 and 2 only
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3

13. As per the newspaper reports the RBI is planning to introduce ‘Plastic Currency Notes’. What is/are the benefits of ‘Plastic Notes’ ?
1. Their Shelf life will be longer.
2. It will replace plastic money or credit, debit cards which are giving birth to many fraudulent practices.
3. Printing will be cheaper.
(A) Only 3
(B) Only 2
(C) Only 1
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

14. ‘Sub Prime Lending’ is a term applied to the loans made to—
(A) Those borrowers who do not have a good credit history
(B) Those who wish to take loan against the mortgage of tangible assets
(C) Those who have a good credit history and are known to bank since 10 years
(D) Those borrowers who are most preferred customers of the Bank
(E) None of these

15. As per the reports published in various journals and newspapers the ‘small borrowers’ in rural areas still prefer to take informal route for their credit needs. Which of the following is the ‘informal route’ of credit in financial sector ?
(A) Credit cards
(B) Loan against gold from financial institute
(C) Debit cards
(D) Money lender
(E) None of these

16. The Planning Commission of India has set up a 12 member committee on financial sector reforms. Who is the Chairman of the Committee ?
(A) Janki Raman
(B) Raghuram Rajan
(C) Rakesh Mohan
(D) K. V. Kamath
(E) None of these

17. Basel-II norms are associated with which of the following aspects of the banking industry ?
(A) Risk management
(B) Manpower planning
(C) Retirement benefits for the employees
(D) Corporate Governance
(E) None of these

18. What is meant by ‘Underwriting’ the term frequently used in financial sector ?
(A) Under valuation of the assets
(B) The Act of taking on a risk for a fee
(C) Giving a Guarantee that a loan will not become a bad loan
(D) The act of permission to float an IPO
(E) None of these

19. The government of India recently constituted the New Finance Commission (13th). What are its major functions ? To decide—
1. The salary structure of the employees of the Central Government.
2. The distribution of the net proceeds of taxes between states and Central Govt.
3. Rate of Income Tax and other taxes collected by the Union Govt.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

20. Who amongst the following was the Captain of the Indian cricket team which registered its victory in tri-series ODI matches against Australia played in March 2008 ?
(A) M.S. Dhoni
(B) Anil Kumble
(C) Rahul Dravid
(D) Saurav Ganguly
(E) Sachin Tendulkar

Answer Keys

1. (B) 2. (C) 3. (E) 4. (A) 5. (D) 6. (B)
7. (D) 8. (D) 9. (C) 10. (A) 11. (E) 12. (A)
13. (C) 14. (A) 15. (D) 16. (B) 17. (A) 18. (A)
19. (B) 20. (A)

You may also like

   Leave a Reply