LDC Question Bank on History

Kerala PSC Lower Division Clerk (LDC) Question Bank on History.

1. Who was the Hindu king shown playing on the Veena on ancient coins?

(a) Vikramaditya              
(b) Ashoka
(c) Shivaji
(d) Samudra Gupta

Ans : Samudra Gupta

2. Why Alexander had attacked “Porus”?

(a) to win his kingdom
(d) to win his friendship
(c) to plunder his wealth
(d) to increase his territories

Ans : to plunder his wealth

3. The Battle of Plassey was fought in :

(a) 1757
(b) 1857
(c) 1657
(d) 1557

Ans : 1757

4. What important event in Indian or world history took place in the year 712?

(a) Invasion of Mohammed-bin-Qasim on Sind
(b) Signing of Magna Carta
(c) First Battle of Panipat
(d) Glorious Revolution

Ans : Invasion of Mohammed-bin-Qasim on Sind

5. Who among the following is credited with the invention of Algebra?

(a) Aryabhatta
(b) Bhaskra
(C) Medhatithi
(d) Apastamba

Ans : Aryabhatta

6. Who was the head of the British Government in India when the Congress for the first time passed its famous resolution for complete independence at Lahore?

(a) Lord Irwin
(b) Lord Chelmsford
(c) Lord Wellingdon
(d) None of these

Ans : Lord Irwin

7. When was first Atom bomb exploded?

(a) 1945
(b) 1946
(c) 1948
(d) 1949

Ans : 1945

8. The first General Elections (after independence) in India took place in

(a) 1950
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1953

Ans : 1952

9. China attacked India in the year

(a) 1958
(b) 1960
(c) 1962
(d) 1964

Ans : 1962

10. ‘Quit India’ Movement was launched by the Indian National Congress in the year

(a) 1938
(b) 1942
(c) 1943
(d) 1944

Ans : 1942

11. India became sovereign democratic republic on

(a) 26th January, 1950
(b) 26th January, 1949
(c) 26th January, 1948
(d) 26th January, 1951

Ans : 26th January 1950

12. Goa was liberated on

(a) 16th September, 1958
(b) 16th October, 1959
(c) 17th November, 1960
(d) 18th December, 1961

Ans : 18th December, 1961

13. Battle of Haldighati in which Akbar defeated Rana Pratap took place in the year

(a) 901 AD
(b) 1576 AD
(c) 1101 AD
(d) 1761 AD

Ans : 1576 AD

14. Third Battle od Panipat was fought in the year

(a) 1666 AD
(b) 1676 AD
(c) 1686 AD
(d) 1761 AD

Ans : 1761 AD

15. Pakistan attacked India on

(a) 1st December, 1971
(b) 2nd December, 1971
(c) 3rd December, 1971
(d) 4th December, 1971

Ans : 3rd December, 1971

16. Bangladesh was liberated on

(a) 16th December, 1971
(b) 2nd December, 1971
(c) 18th December, 1971
(d) 19th December, 1971

Ans : 16th December, 1971

17. East India Company was established in the year

(a) 1500 AD
(b) 1600 AD
(c) 1605 AD
(d) 1610 AD

Ans : 1600 AD

18. First Battle of Panipat was fought in the year

(a) 1517 AD
(b) 1520 AD
(c) 1523 AD
(d) 1526 AD

Ans : 1526 AD

19. In which year was Jesus Christ born?

(a) A.D. 1
(b) B.C. 1
(c) B.C. 4
(d) None of these

Ans : B.C. 4

20. In which year was Jesus Christ crucified?

(a) 50 A.D
(b) 43 A.D
(c) 33 A.D
(d) 190 A.D

Ans : 33 A.D

21. Lenin’s death took place in

(a) 1924
(b) 1922
(c) 1921
(d) None of these

Ans : 1924

22. Martin Luther King was assassinated in

(a) 1965
(b) 1968
(c) 1966
(d) 1969

Ans : 1968

23. Pushyabhuti dynasty ruled over

(a) Patliputra
(b) Thaneshwar
(c) Ujain
(d) Sakal

Ans : Thaneshwar

24. The first president of the United States of America was

(a) William George
(b) James A. Garfield
(c) Abraham Lincoln
(d) George Washington

Ans : George Washington

25. The rulers of which of the following dynasties established the largest dominion in Southern India?

(a) Pallavas
(b) Chalukyas
(c) Cholas
(d) None of these

Ans : Cholas

You may also like

   Leave a Reply