300 Selected PSC Questions and Answers

300 selected questions and answers from the various PSC examinations conducted by Kerala PSC

  1. The book ‘Broken Wings’ was written by:
    Answer : Sarojini Naidu

  2. Who was known as ‘Punjab Kesari’?
    Answer : Lala Lajpat Rai

  3. The first cotton mill in India was set up in Calcutta in:
    Answer : 1818

  4. The velocity of the sound in Vaccum is:
    Answer : Less than in air

  5. In which country is Jafna situated?
    Answer : Sri Lanka

  6. The novel ‘Gora’ is written by :
    Answer : Rabindranath Tagore

  7. Where is the Tata Institute of Fundamental Research situated?
    Answer : Mumbai

  8. With which of the following fields is Birju Maharaj associated?
    a. Medicine
    b. Literature
    c. Dance
    d. Music
    Answer : Dance

  9. Tamil, Telengu and Malayalam belong to which linguistic family?
    Answer : Dravidian

  10. The Shanti Swarup Bhatnagar award are given for excellence in:
    Answer : Science and Technology

  11. Nilgiris are part of :
    Answer : Western Ghats

  12. Pediatrician is a :
    Answer : Child Specialist

  13. Pentagon refers to :
    Answer : The Defence department of U.S.A

  14. Which of the following disease is caused due to shortage of red blood cells?
    a. Arthritis
    b. Anaemia
    c. Lukaemia
    d. Meningitis
    Answer : Anaemia

  15. Coffee is not grown in
    a. Maharashtra
    b. Kerala
    c. Tamil Nadu
    d. Karnataka
    Answer : Maharashtra

  16. The velocity of the sound in Vaccum is:
    Ans : Less than in air

  17. The Heavy Engineering Corporation is at :
    Answer : Ranchi

  18. Where is Central Mining Research Station?
    Answer : Dhanbad

  19. Where is Indian Institute of Petroleum?
    Answer : Dehradun

  20. Where is Central Drug Research Institute situated?
    Answer : Lucknow

  21. Which Indian State is often called ‘The Heart of India’?
    Answer : Madhya Pradesh

  22. Largest Zoo in India is the :
    Answer : Guwahati Zoo

  23. In which district is the Malampuzha Gardens?
    Answer : Palakkad

  24. Gandhi Sagar Dam is on the river :
    Answer : Chambal

  25. Chanakya’s other name was:
    Answer : Kautilya

  26. What is the modern name of Mysore State?
    Answer : Karnataka

  27. Bacteria were first observed by:
    Answer : Leeuwenhock

  28. After vaccination the body builds up:
    Answer : Antibodies

  29. Who is the Author of the book Ujjaini?
    Answer : O.N.V. Kurup

  30. What is the chemical name of Heavy Water?
    Answer : Deuterium Oxide

  31. Who is the Author of the book ‘One-day Wonders’?
    Answer : Sunil Gavaskar

  32. Who created the character of Shylock?
    Answer : William Shakespeare

  33. ‘Echo’ is the effect produced due to :
    Answer : Reflection of Sound

  34. Who issues one-rupee note?
    Answer : Unioin Finance Secretary

  35. Sofia is the capital of :
    Answer : Bulgaria

  36. The instrument used for measuring atmospheric pressure :
    Answer : Barometer

  37. The instrument used for relative density of liquids :
    Answer : Hydrometer

  38. Who invented the laws of gravitations?
    Answer : Issac Newton

  39. The chemical name of white vitriol?
    Answer : Zinc Sulphate

  40. The scientific study of Moon?
    Answer : Selenology

  41. Who founded the Insulin?
    Answer : Sir. Federic Banting

  42. Garampani sanctuary is located at:
    Answer : Diphu, Assam

  43. The old name of Iran :
    Answer : Persia

  44. Capital of Hawai :
    Answer : Boise

  45. The Son of Sri Buddha?
    Answer : Rahul

  46. Where was the second Anglo – sikh war held?
    Answer : Gujarat

  47. Who is known as the ‘Gautama Buddha’ of China?
    Answer : Lao Tse.

  48. Father of Biology?
    Answer : Aristotle

  49. Who was the first Governor of Kerala?
    Answer : Ramakrishna Rao

  50. Which place is known as the ‘Chirapunji’ of Kerala?
    Answer : Wayanad

  51. Indian war memorial is situated in :
    Answer : Delhi

  52. The planning commission in India was set up in the year :
    Answer : 1950

  53. How many languages are listed in the Indian Constitution?
    Answer : 18

  54. The Alamatti dam is on the river :
    Answer : Krishna

  55. In which state is the famous Sun Temple of Konark located?
    Answer : Orissa

  56. Oncology is the diagnosis and treatment of :
    Answer : Cancer

  57. The country with highest Newspaper circulation?
    Answer : Japan

  58. The Indian Bank with over 9000 branches?
    Answer : State Bank of India

  59. Which is the Land of White Elephants?
    Answer : Thailand

  60. Kerala Panineeyam was written by :
    Answer : A.R. Raja Raja Varma

  61. The new name of Ceylon is :
    Answer : Sri Lanka

  62. Andhra Pradesh was formed in the year :
    Answer : 1953

  63. The Red Fort was built by :
    Answer : Shajahan

  64. The Capital of Arunachal Pradesh is :
    Answer : Itanagar

  65. One Mile is equal to :
    Answer : 1.61 km

  66. The term Fourth Estate refers to :
    Answer : Press

  67. The last French Settlement in India was at :
    Answer : Mahe

  68. The Capital of Sikkim :
    Answer : Gangtok

  69. Panini is associated with :
    Answer : Grammar

  70. The mineral present in thyroxine is :
    Answer : Iodine

  71. Normally hen’s eggs hatch in :
    Answer : 21 days

  72. Paralysis is caused by disorders connected with :
    Answer : Brain

  73. With which crop is the name Jaya associated?
    Answer : Rice

  74. Taoism is associated with…………..?
    Answer : Lao Tse

  75. ‘Man is born free and every where he is in chains’. Who said this?
    Answer : Rousseau

  76. The Chinese traveller, Huen Tsang visited India at the time of ………….?
    Answer : Harsha Vardhana

  77. The last Viceroy of British India was ………….?
    Answer : Lord Mount Batten

  78. The disease causing germ of common cold is :
    Answer : Virus

  79. The super computer that beat Kasparov in 1997?
    Answer : Deep Blue

  80. ‘Rankjet’ disease effect :
    Answer : Cow

  81. The sugar present in milk is called :
    Answer : Lactose

  82. The author of War and Peace :
    Answer : Tolstoy

  83. Name of the first-tube baby is :
    Answer : Louis Brown

  84. The particle which is supposed to travel faster than light :
    Answer : Tachyon

  85. Mercury is a :
    Answer : Metal

  86. Philately deals with :
    Answer : Collection of postage stamps

  87. Galileo Galilie was an …………..Scientist
    Answer : Italian

  88. Lift was invented by :
    Answer : Otis

  89. The first Indian Cosmonaut :
    Answer : Rakesh Sharma

  90. The holiest lake in the world :
    Answer : Manassrower

  91. Taj Mahal is on the bank of river :
    Answer : Yamuna

  92. Ferdinand de Lesseps is associated with :
    Answer : Suez Canal

  93. Where is the Vivekananda rock situated?
    Answer : Kanyakumari

  94. The concept of Zero was first given by the :
    Answer : Indians

  95. The headquarters of World Bank is in :
    Answer : Washington

  96. Scotland Yard is the headquarters of the police force in ………………?
    Answer : Britain

  97. The police force in Kerala is headed by :
    Answer : DGP

  98. The Hindustan Aircraft Ltd. is situated at :
    Answer : Bangalore

  99. The slogan ‘Inquilab Zindabad’ was first raised by :
    Answer : Bhagat Singh

  100. Snake bite first effects the ………………?
    Answer : Nervous System

  101. Which country won the World Cup Football tournament for the first time ?
    Answer : Uruguay

  102. The last Diwan of Travancore State :
    Answer : Sri. C.P. Ramaswami Iyer

  103. Which is the Samadhi of Rajiv Gandhi?
    Answer : Veer Bhoomi

  104. Who wrote the essay on the priciples of population?
    Answer : Malthus

  105. AIDS is caused by :
    Answer : Virus

  106. The Language of Lakshadweep :
    Answer : Malayalam

  107. Gobar gas mainly contains :
    Answer : Methane

  108. Raja Ravi Varma was famous for :
    Answer : Painter

  109. Jerusalem is located in :
    Answer : Israel

  110. The term of office of a member of Rajya Sabha :
    Answer : 6 Years

  111. Brass is an alloy of :
    Answer : Copper and Zinc

  112. Goa was liberated in the year :
    Answer : 1961

  113. Fathom is the unit used for measuring :
    Answer : Depth

  114. The biggest public sector undertaking in India is :
    Answer : Railways

  115. Epistemology has to do with :
    Answer : Knowledge

  116. ‘Le Monde’ is the News paper of :
    Answer : France

  117. Shiva Samudra Hydro Electric Project is situated at :
    Answer : Karnataka

  118. Who is the journalist associated with ‘Kesari’?
    Answer : Balakrishna Pillai

  119. The Konkan railway has been constructed between :
    Answer : Mangalore and Mumbai

  120. The oldest and most sacred of the Vedas :
    Answer : Rig Veda

  121. The paris commune took place in :
    Answer : 1871

  122. The fungus that produces alcohol is :
    Answer : Yeast

  123. The structure of DNA was discovered by :
    Answer : Waston and Crick

  124. The UNO was founded on ……………?
    Answer : 24th October 1945

  125. Which was the main centre of ‘Salt Satyagraha’ in Malabar?
    Answer : Payyannur

  126. Which is the southernmost Taluk in Kerala?
    Answer : Neyyattinkara

  127. The book Das Capital was written by :
    Answer : Karl Marx

  128. Rangaswamy cup is the highest team prize in India for :
    Answer : Hockey

  129. India’s first underground rail line is at :
    Answer : Kolkata

  130. Arthashastra was written by :
    Answer : Kautilya (Chanakya)

  131. First Indian State to use electronic Voting Machine for its entire voting process?
    Answer : Goa

  132. Nasik is situated on the banks of the river :
    Answer : Godavari

  133. Shivaji was born in :
    Answer : 1627

  134. In which district is Sabarimala temple located?
    Answer : Pathanamthitta

  135. Who is the founder of the Mughal dynasty ?
    Answer : Babur

  136. Kalinga war was fought in the year :
    Answer : 261 B.C

  137. Y – rays are :
    Answer : neutral

  138. The hardest form of carbon is :
    Answer :  Diamond

  139. Oxygen was discovered by :
    Answer : Joseph Priestly

  140. The river that carries the largest quantity of water is the …………..?
    Answer : Amazon

  141. The term ‘extra cover’ is associated with :
    Answer : Cricket

  142. The first woman Foreign Minister of India was :
    Answer : Lakshmi N. Menon

  143. The last district formed in Kerala was :
    Answer : Kasaragod

  144. The International Court of Justice is located :
    Answer : Hague

  145. The state bird of Kerala is :
    Answer : Hornbill

  146. Kalamandalam Krishnan Nair is famous in :
    Answer : Kathakali

  147. Chairman of Rajya-Sabha :
    Answer : Vice-President

  148. Which tax is levied by the Union Government?
    Answer : Income Tax

  149. Orange juice contains :
    Answer : Vitamin C

  150. Who was the first speaker of Kerala Legislative Assembly?
    Answer : R. Sankara Narayanan Thampi

  151. Red blood corpuscles (RBC) are formed in the :
    Answer : Bone marrow

  152. Which country is known as the ‘Land of Thousand Lakes’?
    Answer : Finland

  153. Who is known as the ‘Father of Indian Journalism’?
    Answer : M. Chalapathi Rao

  154. In which year golden jubilee is celebrated?
    Answer : 50

  155. Thakazhy Sivasankara Pillai is :
    Answer : Novelist

  156. December 10 is observed as :
    Answer : Human Rights Day

  157. Meenambakkam airport is at :
    Answer : Chennai

  158. The art of gardening is known as :
    Answer : Horticulture

  159. Longest cell in the body?
    Answer : Neuron

  160. Which is the smallest bone?
    Answer : Stapes

  161. Who developed the first all electronic computers by 1940?
    Answer : Atanasuff and Berry

  162. The High voltage level of a digital signal in positive logic is :
    Answer : 1

  163. The Gateway Internet Access Services (GIAS) of India is situated at :
    Answer : Mumbai

  164. Dada Saheb Phalke Award is given :
    Answer : For contribution of Indian cinema

  165. Bhartiya Jnanpith Award is given to :
    Answer : Best Scholar in Hindi

  166. The diameter of Aryabhatta satellite was :
    Answer : 140 cm

  167. The tern ‘Penalty Corner’ is associated with :
    Answer : Hockey

  168. Kampala is the capital of :
    Answer : Uganda

  169. Lord Canning was the :
    Answer : First Viceroy of India

  170. What is GALVANISM?
    Answer : Medical treatment by electric currents

  171. When was Mahatma Gandhi born?
    Answer : October 2, 1869

  172. ‘The God of Small Things’ was written by :
    Answer : Arundhati Roy

  173. The author of ‘Lajja'(Shame) is :
    Answer : Taslima Nasreen

  174. The term ‘jockey’ is associated with :
    Answer : Horse Racing

  175. A person is known as ‘the man of destiny’?
    Answer : Nepoleon Bonapart

  176. The Indian Prime Minister who wrote a book on naturopathy?
    Answer : Morarji Desai

  177. Dynamo was invented by :
    Answer : Faraday

  178. Where is the Central Rice Research Institute Situated?
    Answer : Pattambi

  179. Example of communicable disease?
    Answer : Small pox

  180. Kuchipudi Orginated in :
    Answer : Andhra Pradesh

  181. Calcium Carbonate is the chemical name of :
    Answer : Lime Stone

  182. The country which ranks first in the production of newsprint?
    Answer : Canada

  183. The study of organisms in relation to their environment is called :
    Answer : Ecology

  184. The Ozone layer is situated at a height between :
    Answer : 15 and 60 km

  185. The organic acid present in tomato is :
    Answer : Oxalic Acid

  186. Leaves are green due to the presence of :
    Answer : Chlorophyll

  187. The country that awards Nobel prize is :
    Answer : Sweden

  188. Dhanvanthari Award is given in the field of :
    Answer : Medicine

  189. Nagarjuna Sagar Dam is built across the river :
    Answer : Krishna

  190. The first scheduled caste Vice President of India belongs to ………………..?
    Answer : Kerala

  191. A metal that occurs free in nature is :
    Answer : Platinum

  192. An example for tribasic acide is :
    Answer : Nitric acid

  193. The gas that clear lime water milky is :
    Answer : Carbon Dioxide

  194. The acid present in Vinegar is :
    Answer : Acetic acid

  195. The largest land surrounded on all sides by the sea :
    Answer : Australia

  196. The first Chief Minister of the Travancore Cochin state was :
    Answer : T.K. Narayana Pillai

  197. In Kerala, wind energy is used to produce electricity, at :
    Answer : Palakkad

  198. Cultural capital of Kerala :
    Answer : Trissur

  199. The largest specialised agency in the UN System :
    Answer : FAO

  200. The capital of New Zealand :
    Answer : Wellington

  201. First air flight in India was from :
    Answer :  Bombay to Karachi

  202. Industrial Revolution began in :
    Answer :  England

  203. Oru Desathinte Katha the Malayalam novel has been written by :
    Answer :  S.K. Pottakkadu

  204. The highest mountain peak in India :
    Answer :  Godwin Austin

  205. Art which place did Budha get enlightment ?
    Answer :  Gaya

  206. Chanakya’s other name was :
    Answer :  Kautilya

  207. Gandhi Sagar Dam is on the river :
    Answer :  Chambal

  208. The only artificial lake in India 1200 metre above sea level :
    Answer :  Nakki

  209. What does I.F.A stands for :
    Answer :  Indian Football Association

  210. Rukmani Devi Anudale is related to :
    Answer :  Dancing

  211. Columbus discovered America in the year :
    Answer :  1492

  212. The famous Amarnath Shrine is in the state of :
    Answer :  Jammu & Kashmir

  213. Kalinadi Hydro Electric Power Project – state ?
    Answer : Karnataka

  214. Hormones are useful for :
    Answer :  Metabolic function

  215. Wireless telegraphy was invented by :
    Answer :  Marconi

  216. The study of rocks is known as :
    Answer : Petrology

  217. The television apparatus was invented by :
    Answer :  J.L. Baird

  218. Mount Everest was first conquered in :
    Answer :  1953

  219. Athlete’s foot is caused by a :
    Answer :  fungus

  220. What is the old name of “Thailand” ?
    Answer :  Sayam

  221. The war at Plasi was in the year ?
    Answer :  1757

  222. Soda water contains :
    Answer :  Carbon Dioxide

  223. The only snake that builds a nest is :
    Answer :  King Cobra

  224. DIET is the Parliament of :
    Answer :  Japan

  225. The national game of India :
    Answer : Hockey

  226. Which state is called the “spice Garden” of India ?
    Answer :  Kerala

  227. Which colour of the Black Box kept in the Aeroplane ?
    Answer : Orange

  228. Jai Jawan Jai Kisan – Slogan is associated with ……….?
    Answer :  Lal Bahadur Sastri

  229. The Srimoolam Prajasabha was established in Travancore in :
    Answer :  1904

  230. The secretion of the liver is :
    Answer :  Bile

  231. The first country to speak about non-alignment was :
    Answer :  India

  232. The excess of glucose in the liver is stored in the form of :
    Answer :  Glycogen

  233. The main source of energy in the biosphere is :
    Answer :  Sun

  234. Which gas is produced when sodium reacts with cold water ?
    Answer :  Hydrogen

  235. O. Henry is the pen name of :
    Answer :  William Sydney Porter

  236. The first Indian Miss Universe ?
    Answer : Susmita Sen

  237. Palk Strait lies between :
    Answer :  India and Sri Lanka

  238. Old name of St. Petersburg ?
    Answer :  Leningrad

  239. Which is the heaviest metal?
    Answer :  Osmium

  240. Whic is the lightest metal ?
    Answer :  Lithium

  241. Which country is known as the ‘Sick Man of Europe’ ?
    Answer :  Turkey

  242. Odakkuzhal Award is given in memory of :
    Answer :  G. Sankarakurup

  243. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar :
    Answer : Dr. Sooranadu Kunjan Pillai

  244. Whose birthday is being celebrated as Sadbhavana day ?
    Answer :  Rajiv Gandhi

  245. Fresco painting of Ajanta Caves belong to the :
    Answer : Gupta Period

  246. Pluto revolves round the Sun one in every :
    Answer : 248 Years

  247. Asia’s first Milk diary :
    Answer :  Aarey

  248. ‘Higher than Hope’ is a book written by :
    Answer : Fatima Meer

  249. The Bodo tribals live mostly in :
    Answer : Assam

  250. The gas used for welding :
    Answer : Acetylene

  251. The number of Chromosomes in human cell :
    Answer : 46

  252. The Bharat Ratna Award was first given ………….?
    Answer : 1954

  253. What is the shape of the earth’s orbit around the Sun ?
    Answer : Elliptical

  254. Harappa is in ……….?
    Answer : Pakistan

  255. Which country is known as the Land of the Midnight Sun ?
    Answer :  Norway

  256. Which mirror is used as a rear view mirror in vehicles?
    Answer : Convex

  257. A Square solid has………faces?
    Answer : 6

  258. The element with atomic number 20 is :
    Answer : Calcium

  259. The organ which purify blood and supply oxygen to it :
    Answer : Lungs

  260. Jatya Sangsad is the Parliament of :
    Answer : Bangladesh

  261. Kundara Proclamation is associated with :
    Answer : Velu Thampi Dalawa

  262. Dronacharya Award are given to :
    Answer : Sports Coaches

  263. India joined the United Nations in the year :
    Answer : 1945

  264. Which colour of light travels the most slowly through glass ?
    Answer : Red

  265. The first Muslim ruler in India to introduce the standing army was :
    Answer : Alauddin Khilji

  266. The term breaststroke is associated with :
    Answer : Swimming

  267. Which writer is known as Uroob?
    Answer : P.C.Kuttikrishnan

  268. An astronaut on an earth satellite will observe the sky as :
    Answer : Black

  269. Uber Cup is associated with :
    Answer : Badminton

  270. The Glycogen is mainly stored in :
    Answer : Liver and Muscles

  271. Tripoli is the capital of ?
    Answer : Libya

  272. Manas Sanctury is situated in :
    Answer : Assam

  273. The drug Chloromycetin is used for which disease ?
    Answer : Typhoid

  274. Where is the Defence Services Staff College sitauted ?
    Answer : Wellington

  275. Who is known as the father of local self government in India ?
    Answer : Rippon

  276. The nearest planet to the Sun is :
    Answer : Mercury

  277. The Khilafat movement was started by :
    Answer : Ali Brothers

  278. The unit to measure electric current is :
    Answer : Ampere

  279. The national emblem of United Kingdom ?
    Answer : Rose

  280. Census in India is being held regularly after every …………?
    Answer : 10 Years

  281. Universal blood donors have blood type :
    Answer : O

  282. Odissi is the dance style of  :
    Answer : Orissa

  283. How many countries are these in SAARC ?
    Answer : 7

  284. The normal heart beat :
    Answer : 72 times a minute

  285. The term Third World refers to :
    Answer : Developing Countries

  286. Who is called the Napoleon of India ?
    Answer : Samudra Gupta

  287. The first nuclear submarine acquired by the Indian Navy is named as :
    Answer : Chakra

  288. How many ribs are there in a human body ?
    Answer : 12

  289. A quantum of visible light is called :
    Answer : Photon

  290. The first nuclear power station of India at :
    Answer :  Tarapore

  291. Heparin is used for :
    Answer : Clotting of blood

  292. The world’s largest satellite in solar system :
    Answer :  Ganymede

  293. Port Blair is the capital of :
    Answer : Andaman and Nicobar

  294. Who invented the telephone :
    Answer :  Alexander Graham Bell

  295. What does the word ‘Aphasia’ means?
    Answer : Speech Disorders

  296. The World Environment Day :
    Answer : June 5

  297. The famous Meenakshi Temple is situated in:
    Answer : Madurai

  298. Magnetic field is measured by :
    Answer : Fluxmeter

  299. How many players form a Water Polo team?
    Answer : 7

  300. Who composed “Vande Mataram”?
    Answer : Bankim Chandra Chatterjee

  301. Who is called the ‘Nightingale of India’?
    Answer : Sarojinin Naidu

You may also like

   Leave a Reply