First in Kerala

First in Kerala – General Knowledge

1. First hanging bridge (Thookku Palam)
Answer : Punalur
2. First private TV Channel in Kerala
Answer : Asianet
3. First Cinema studio in Kerala
Answer : Udaya Studio, Alappuzha
4. First Malayalee received Magsaysay award
Answer : P.P. Narayanan
5. First woman IAS officer in Kerala
Answer : Anna Malhotra
6. First woman judge of Kerala high court
Answer : Anna Chandy
7. First Speaker of the Kerala Legislative Assembly
Answer : R. Sankara Narayana Thampi
8. First Post Office 
Answer : Alappuzha (1857)
9. First English Medium School
Answer : Mattancherry (1818)
10. First Limited Company
Answer : Punalur Paper Mill
11. First Newspaper
Answer : Rajyasamacharam
12. First Bank
Answer : Nedungadi Bank, Kozhikode (1899)
13. First College
Answer : CMS College, Kottayam (1840)
14. First Cinema
Answer : Vigathakumaran
15. First Governor of Kerala
Answer : Burgula Ramakrishna Rao
16. First colour film 
Answer : Kandam Bacha Coat (1961)
17. First Government Hospital
Answer : Thiruvananthapuram Civil Hospital (1864)
18. First Railway Line
Answer : Tirur – Beypore
19. First Rubber Estate in Kerala
Answer : Nilambur (1896)
20. First Malayalam Novel
Answer : Indulekha (O. Chandu Menon)

You may also like

   Leave a Reply