Information technology (IT) Multiple Choice Questions with Answer.

Information technology (IT) is that the application of computers and telecommunications instrumentality to store, retrieve, transmit and manipulate knowledge, usually within the context of a business or different enterprise. The term is often used as a word for computers and computer networks, however it additionally encompasses different data distribution technologies like TV and telephones. many industries square measure related to data technology, like hardware, software, physical science, semiconductors, internet, telecommunication equipment, e-commerce and PC services.

Questions and Answers – Information technology

1. Who developed the first all electronic computers by 1940?

(a) Clifford Bery
(b) George Boole
(c) Atanasuff and Berry
(d) John V. Atanasoff
Answer : Atanasuff and Berry
2. The high voltage level of a digital signal in positive logic is :
(a) 0
(b) 1
(c) either 0 or 1
(d) None of these
Answer : 1
3. The Gateway Internet Access Services (GIAS) of India is situated in
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Chandigarh
(d) Madurai
Answer : Mumbai
4. Octal 6 is equal to decimal :
(a) 14
(b) 16
(c) 15
(d) 13
Answer : 14
5. In  decimal system the base or radix is :
(a) 1
(b) 0
(c) 10
(d) None of these
Answer : 10
6. Which logic gate is similar to the function of two series switches?
(a) NOR
(b) OR
(c) AND
(d) NAND
Answer : OR
7. How many flip flops are needed for a 4 bit counter?
(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) None of these
Answer : 4
8. Which of the following is not a HIGH LEVEL computer programming language?
(d) None of these
Answer : COBOL
9. A device with slowest switching speed is :
(a) Nixie tubes
(b) LED
(c) LCD
(d) None of these
Answer : LCD
10. The connecting leads in an IC chip are made of :
(a) Aluminium
(b) Silicon
(c) Calcium
(d) None of these
Answer : Aluminium
11. A memory used for storing variable quantities is :
(a) RAM
(c) ROM
(d) PROM
Answer : RAM
12. Which of the following is the minimum error code?
(a) Gray code
(b) Octal code
(c) Binary code
(d) None of these
Answer : Gray code
13. Which of the following is a temporary memory?
(a) ROM
(b) RAM
(c) Both
(d) None of these
Answer : RAM
14. Which of the following uses the least power?
(a) ECL
(b) CMOS chip
(c) TTL
(d) None of these
Answer : CMOS chip
15. The decimal equivalent of the hexadecimal number ES is:
(a) 327
(b) 229
(c) 279
(d) None of these
Answer : 229
16. Which logic gate is similar to the function of two parallel switches?
(a) NAND
(b) AND
(c) OR
(d) NOR
Answer : OR
17. A type of memory chip whose contents can be quickly changed by the computer at any time is called:
(a) VDT
(b) RUM
(c) ROM
(d) RAM
Answer : RAM
18. The number of levels in a digital signal is
(a) One
(b) Two
(c) Four
(d) None of These
Answer : Two
19. A device that converts from decimal to binary number is called :
(a) Encoder
(b) Decoder
(c) Converter
(d) None of these
Answer : Encoder
20. ‘Mega Bytes’ is the unit for measuring which of the following :
(a) Density of population
(b) Intensity of earthquakes
(c) Memory capacity of a computer
(d) None of these
Answer : Memory capacity of a computer
21. The radix of a decimal system is :
(a) 8
(b) 3
(c) 16
(d) 2
Answer : 8
22. The logic circuit corresponding to – ‘sign’ is :
(a) NAND gate
(b) AND gate
(c) NOR gate
(d) OR gate
Answer : NOR gate
23. When family of logic circuits circuits uses field effect transistors?
(a) CMOS
(b) Both ‘A’ or ‘B’
(c) TTL
(d) None of these
Answer : CMOS
24. Which of the following stands for one million floating point operations a second?
(a) Floating Point
(b) Megaflops
(c) Nanflops
(d) Speed