Lower Division Clerk (LDC) Mental Ability Practice

Kerala PSC Lower Division Clerk (LDC) Mental Ability Practice Questions.

(1) 36 men will complete a work in 20 days. How many days will 24 men require the same work?

Answer : 30

Total work = 36 x 20 man – days

No. of days required by men = 36 x 20 / 24 = 30

(2) 10 men will complete a work in 60 days. They worked for 20 days. Then another 15 men were added to the work force. What is the total number of days required for completing the work ?

Answer : 36


Total work = 10 x 60 = 600 man – days

work finished in 20 days = 10 x 20 = 200 man – days

Remaining work = 600 – 200 = 400 man days

No. of men available = 10 + 15 = 25

No. of days required to complete = 400 man – days = 400 / 25 = 16

Total number of days = 20 + 16 = 36



Classification / Odd man out

1. (a) November
    (b) Tuesday
    (c) January
    (d) August
    (e) July

Answer : Tuesday


(Tuesday is not a month)

2. (a) Trivandrum
    (b) Chennai
    (c) Allahabad
    (d) Patna

Answer : Allahabad


(Allahabad is not a state capital)

3. (a) 25
    (b) 34
    (c) 70
    (d) 42

Answer : 42


(Total is not 7)

Analogies / Similarities

1. Tailor : : Shirt : : Cobbler : ?

(a) Shoe

(b) Machine

(c) Leather