Kerala PSC Pharmacist Grade 2 (Ayurveda) – 30/12/2014 – Part 2

Pharmacist Grade 2 (Ayurveda) – Solved Question Paper – Part 1

  1. The text book that is not included in Bruhatrayi is
    A:-Ashtanga sangraha
    B:-Bhavaprakasha
    C:-Susrutha Samhitha
    D:-Charaka Samhitha
    Correct Answer:- Option-B

  2. The meaning of the word Ayurveda is
    A:-science of health
    B:-science of diseases
    C:-science of treatment
    D:-science of life
    Correct Answer:- Option-D

  3. Number of angas in sareera is
    A:-eight
    B:-nine
    C:-three
    D:-six
    Correct Answer:- Option-D

  4. The sense of smell is related to ——– bhootha
    A:-akasa
    B:-prithvi
    C:-vayu
    D:-jala
    Correct Answer:- Option-B

  5. Indriya related to akasa bhootha is
    A:-srotram
    B:-jihwa
    C:-twak
    D:-druk
    Correct Answer:- Option-A

  6. Total number of sareera prakrithi as mentioned in Ayurveda
    A:-13
    B:-5
    C:-6
    D:-7
    Correct Answer:- Option-D

  7. The correct order of the three sareera dhathus given below is
    A:-mamsa, asthi,meda
    B:-mamsa, meda, asthi
    C:-meda, asthi, mamsa
    D:-asthi, meda, mamsa
    Correct Answer:- Option-B

  8. The mala of sukla dhathu is
    A:-roma
    B:-ojus
    C:-sweda
    D:-kapha
    Correct Answer:- Option-B

  9. Total number of agni as per Ayurveda is
    A:-13
    B:-7
    C:-5
    D:-1
    Correct Answer:- Option-A

  10. Cause of a disease is named as
    A:-samprapthi
    B:-upasayam
    C:-lakshanam
    D:-nidanam
    Correct Answer:- Option-D

  11. -Normal blood pressure of a healthy adult is ——- mm of Hg
    A:-120/80
    B:-170/90
    C:-150/90
    D:-130/100
    Correct Answer:- Option-A

  12. As per dhathu parinamam sidhantha, sukla dhathu is originated from
    A:-asthi
    B:-raktha
    C:-ojus
    D:-majja
    Correct Answer:- Option-D

  13. One karsha is equal to —— grams
    A:-16
    B:-48
    C:-12
    D:-6
    Correct Answer:- Option-C

  14. The disease spread through contaminated water is
    A:-influenza
    B:-rabies
    C:-cholera
    D:-hepatitis B
    Correct Answer:- Option-C

You may also like

   Leave a Reply