Secretariat Assistant Study Notes – 25 Information Technology Questions

information technology questions

Information Technology is one of main topic for all competitive exams in Kerala PSC. Information Technology questions will give 10 marks for all graduate level exams. These 25 Information Technology questions may improve your PSC exam score. Also it may helps the candidates who are preparing for Kerala PSC exams like Secretariat Assistant, Company Assistant etc.

Also check:
General Knowledge Questions and Answers for KPSC
12000 PSC Malayalam Questions and Answers
Company/Board Assistant Model Questions and Answers

Information Technology Questions and Answers

If you want start learning about Kerala PSC exams and become a government employee you’re at the right place, as PSC Hunt has collection of questions and answers for Kerala PSC exams. In this section has specially posted Information Technology questions and answers for Kerala PSC exams.

Q1.The social network system founded by Mark Zuckerberg:
(a) Orkut
(b)Netlog
(c) Twitter
(d) Facebook
Answer: (d) Facebook

Q2. Where was India’s first computer installed?
(a) IIT, Delhi
(b) Indian Institute of Science, Bangalore
(c) Indian Iron and Steel Company, Burnpur
(d) Indian Statistical Institute, Calcutta
Answer: (d) Indian Statistical Institute, Calcutta

Q3. Which of the following refers to a small, single site network?
(a) LAN
(b) DSL
(c) RAM
(d) USB
Answer: (a) LAN

Q4. The default font available in MS WORD is:
(a) Arial
(b) Verdana
(c) Courier new
(d) Times New Roman
Answer: (d) Times New Roman

Q5. How are data organised in a spreadsheet?
(a) Lines and spaces
(b) Layers and planes
(c) Height and width
(d) Rows and columns
Answer: (d) Rows and columns

Q6. Which is not the basic function of a computer?
(a) Copy text
(b) accept input
(c) Process data
(d) Store data
Answer: (a) Copy text

Q7. Which of the following groups consists of only input devices?
(a) Mouse, Keyboard,Monitor
(b) Mouse,Keyboard,Printer
(c) Mouse,Keyboard,Plotter
(d) Mouse, Keyboard,Scanner
Answer: (d) Mouse, Keyboard,Scanner

Q8. The blinking symbol on the computer screen is called:
(a) Mouse
(b) Logo
(c) Hand
(d) Cursor
Answer: (d) Cursor

Q9. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?
(a) Booting
(b) Processing
(c) Saving
(d) Editing
Answer: (a) Booting

Q10. A set of instructions telling the computer what to do is called:
(a) Instructor
(b) Mentor
(c) Program
(d) Compiler
Answer: (c) Program

Q11. A device that connects to a network without the use of a cable is said to be:
(a) Distributed
(b) Centralised
(c) Open source
(d) Wireless
Answer: (d) Wireless

Q12. Peripheral devices such as printers and monitors are considered to be:
(a) Hardware
(b) Software
(c) Data
(d) Information
Answer: (a) Hardware

Q13. An error is known as:
(a) Bug
(b) Debug
(c) Cursor
(d) Icon
Answer: (a) Bug

Q14. Data going into the computer is called:
(a) Output
(b) Algorithm
(c) Input
(d) Calculations
Answer: (c) Input

Q15. The main system board of a computer is called:
(a) Integrated circuit
(b) Motherboard
(c) Processor
(d) Microchip
Answer: (b) Motherboard

Q16. Antivirus software is an example of ____
(a) Business software
(b) An operating system
(c) A security utility
(d) An office suite
Answer: (c) A security utility

Q17. Computers connected to a LAN :
(a) run faster
(b) go online
(c) share information and/or share peripheral equipment
(d) e-mail
Answer: (c) share information and/or share peripheral equipment

Q18. A ____ shares hardware, software and data among authorised users:
(a) Protocol
(b) Transmitter Information Technology
(c) Hyperlink
(d) Network
Answer: (d) Network

Q19. The ____ is the box that houses the most important parts of a computer system?
(a) Software
(b) Hardware
(c) Input device
(d) System unit
Answer: (d) System unit

Q20. A website address is a unique name that identifies a specific ____ on the web.
(a) Web browser
(b) Website
(c) PDA
(d) Link
Answer: (b) Website

Q21. A collection of programs that controls how your computer system runs and processes information is called:
(a) Compiler
(b) Interpreter
(c) Office
(d) Operating system
Answer: (d) Operating system

Q22. ____ is processed by the computer into information:
(a) numbers
(b) processor
(c) input
(d) data
Answer: (d) data

Q23. A ‘Menu’ contains a list of:
(a) commands
(b) data
(c) objects
(d) reports
Answer: (a) commands

Q24. Most websites have a main page, the _____, which acts as a doorway to the rest of the website pages:
(a) Search engine
(b) Home page
(c) Browser
(d) URL
Answer: (b) Home page

Q25. Unsolicited commercial email is commonly known as:
(a) Spam
(b) Junk
(c) Hoaxes
(d) Hypertext
Answer: (a) Spam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.