Kerala PSC Questions and Answers

Here is the Kerala PSC questions and answers. Use them to prepare for Kerala PSC exams. With these questions and answers will help the PSC aspirants. Kerala PSC will conduct University Assistant exam in 2019. General Knowledge, General English as well as Renaissance in Kerala are the most important topics in Kerala PSC exams. In this post, you will get Kerala PSC expected questions and answers for various sections. These questions, collected from Kerala PSC previous question papers.

PSC Questions and Answers

The questions and answers in this post are called ‘expected Kerala PSC questions’. Detailed analysis of Kerala PSC questions, which has the same PSC exam syllabus and pattern as Kerala PSC exams. Analysed other Kerala PSC previous questions. Added questions here asked in Kerala PSC exams.

Part 1: Kerala PSC General Knowledge Questions

1. Who is known as the Watchdog of public finance?
Answer: Comptroller and Auditor General

2. Which social reformer known as ‘Guru of atheists’?
Answer: Brahmananda Sivayogi

3. IT Act 2000, came to force on
Answer: October 17, 2000

4. First President of Travancore State Congress
Answer: Pattom Thanupillai

5. Who was the first CAG of India?
Answer: V. Narahari Rao

6. Vivekananda visited Kerala in?
Answer: 1892

7. Which amendment made education a fundamental right?
Answer: 86th Amendment

8. The constituent Assembly adopted National flag on
Answer: 1947 July 22

9. Who proposed fourteen points against Nehru report of 1928?
Answer: Muhammed Ali Jinnah

10. The National Development Council (NDC) was set up on
Answer: 1952 August 6

11. The High Courts issue writs under which article?
Answer: Article 32

12. Who was the British Governor General during revolt of 1857?
Answer: Lord Canning

13. The unit of measurement for the potential difference
Answer: Volt

14. Myrmecology is the study of
Answer: Ants

15. ‘I follow the Mahatma’ is a book written by
Answer: K.M. Munshi

16. First person to become the President of INC thrice
Answer: Dada Bhai Naoroji

17. Which state is known as land of Viharas
Answer: Bihar

18. Total number of lakes in Kerala is
Answer: Bihar

19. The workhorse of the cell
Answer: Protein

20. The biological energy currency of the cell
Answer: ATP

Part 2: Kerala PSC General Knowledge Questions

21. Total number of lakes in Kerala
Answer: 34

22. Year of Paliyam Satyagraha is
Answer: 1947

23. Article 112 is related to
Answer: Budget

24. Which is the first country to start ombudsman system?
Answer: Sweden

25. Which enzyme is known as genetic glue or molecular system?
Answer: Ligase

26. Vagbhatanada was a disciple of
Answer: Brahmananda Shivayogi

27. Vagbhatanada started Abhinava Kerala in
Answer: 1921

28. Ayyankali led Villuvandi Yaathra in
Answer: 1893

29. Ayyankali was nominated to Sri Moolam Praja Sabha in
Answer: 1912

30. Chattampi Swamikal met Sree Narayana Guru at
Answer: Ariyoor Temple

31. State with lowest female literacy rate
Answer: Rajasthan

32. State with lowest male literacy rate
Answer: Bihar

33. Who was the first Governor of RBI to sign on currency notes in India?
Answer: James Taylor

34. RBI was nationalised in
Answer: 1949 January 1

35. Commission related to the establishment of RBI
Answer: Hilton Young Commission

36. First woman winner of Jnanapith Award
Answer: Ashapoorna Devi

37. Who was the first President of Travancore Devaswom board?
Answer: Mannath Padmanabhan

38. What provide yellow colour for leaves and flowers?
Answer: Xanthophy II

39. What is the main characteristics of fifth generation computers?
Answer: Artificial Intelligence

40. The language associated with artificial intelligence?
Answer: PROLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.