Junior Instructor 29 January 2019 Solved Questions

Junior Instructor 2019 solved questions Kerala PSC Junior Instructor Computer Hardware & Network question paper Junior Instructor 375/2017 solved questions Kerala PSC Junior Instructor 596/2017 solved questions

Junior Instructor 2019 Solved Questions

Kerala PSC Junior Instructor 20 Questions and Answers. Exam held on 29 January 2019.

Also check : Assistant Geologist 2019 Solved Questions

1. Who organized the society of ‘Khudai Khidmatgar’ ?
(A) Nawab Salimulla
(B) Nawab Muhsinul Mulk
(C) Khan Abdul Gaffar Khan
(D) Motilal Nehru

Ans: Khan Abdul Gaffar Khan

2. Kangchenjunga mountain peak is situated in the state of :
(A) Sikkim
(B) Jammu and Kashmir
(C) Nagaland
(D) West Bengal

Ans: Sikkim

3. Jog waterfalls is created by in which of the river ?
(A) Varani
(B) Sharavati
(C) Kaveri
(D) Mahanadi

Ans: Sharavati

4. The name of first electric train in India:
(A) Culcutta Express
(B) Deccan Queen
(C) Himasagar Express
(D) Fairy Queen

Ans: Deccan Queen

5. Darjeeling the famous hill station is situated in :
(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) West Bengal
(D) Sikkim

Ans: West Bengal

6. Ellora Caves located at :
(A) Aurangabad
(B) Mumbai
(C) Bijapur
(D) Allahabad

Ans: Aurangabad

7. Who is the author of the book “The Great Indian Novel” ?
(A) Shashi Tharoor
(B) Arundhati Roy
(C) Vikram Seth
(D) V.S. Naipaul

Ans: Shashi Tharoor

8. The present Secretary General of United Nations Organization :
(A) Peter Thomson
(B) Amina J. Mohammed
(C) Antonio Guterres
(D) Elbio Rosselli

Ans: Antonio Guterres

9. India’s first Sports Museum opened at :
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Ahmedabad
(D) Pune

Ans: Kolkata

10. FIFA’s best footballer of the year 2018 :
(A) Luka Modric
(B) Cristiano Ronaldo
(C) Lionel Messi
(D) Mohamed salah

Ans: Luka Modric

Questions 11-20

11. The social reformer who is known as ‘Sarva Vidyadhiraja’ ?
(A) Chattampi Swamikal
(B) Sahodaran Ayyappan
(C) Ananda Theerthan
(D) V. T. Bhattathiripad

Ans: Chattampi Swamikal

12. Who was the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha ?
(A) Pandit Karuppan
(B) Kumaranasan
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Vaikunda Swamikal

Ans: Pandit Karuppan

13. Headquarters of UNICEF is situated in :
(A) Norway
(B) London
(C) New York
(D) Sweden

Ans: New York

14. Who was the first Indian president who visited Siachen Base Camp ?
(A) K.R. Narayanan
(B) Ramnath Kovind
(C) Fakruddin Ali Ahmed
(D) APJ Abdul Kalam

Ans: APJ Abdul Kalam

15. Which was the first Insurance Company in India ?
(A) Oriental Life Insurance Company
(B) LIC
(C) New India Insurance Company
(D) General Insurance Company

Ans: Oriental Life Insurance Company

16. Nobel Peace Prize for the year 2018 has been awarded to :
(A) Yazid Mugabe and Jiran Manuel Santos
(B) Nadia Murad and Denis Mukwege
(C) Denis Mukwege and Elihu Root
(D) Malala Yousafzai and Kailash Satyarthi

Ans: Nadia Murad and Denis Mukwege

17. Who was the first Union Minister of Education in India ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Sardar Vallabai Pattel
(D) Motilal Nehru

Ans: Maulana Abul Kalam Azad

18. Where the Headquarters of FIFA is situated ?
(A) Qatar
(B) Brazil
(C) Sweden
(D) Switzerland

Ans: Switzerland

19. Mexico country is situated in which of the following continent ?
(A) South America
(B) North America
(C) Africa
(D) Europe

Ans: North America

20. Malampuzha Dam situated in the district of :
(A) Palakkad
(B) Wayanad
(C) Idukki
(D) Pathanamthitta

Ans: Palakkad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.